Categories
Pirukad

Peedipirukas tatrapõhjal

peedipirukas kodukalt22

Meie soolaleiva peoks küpsetatud peedipirukas tatrapõhjal osutus ootamatult populaarseks. No mis saab veel olla suurem rõõm kui see, et külalised pakutavaga nii rahule jäävad, et pärast seda isegi kodus küpsetada tahavad! Siin on Teile, head külalised retsept, mida küsisite.
Tuleb tunnistada, et eks meil oli ikka ka väike salakaval eesmärk – näidata, et kasutades veidi teistusugseud tooraineid, saab valmistada samamoodi maitsva piruka, kui seda on mistahes nisujahust küpsetis. Nii sündiski pirukas, mis sobib hästi ka neile, kel probleeme laktoosi- või gluteenitalumatuse ning nisuallergiaga.
Pirukas sobib ühtaegu nii igapäevasele kui pidulikumale lauale – kõik oleneb serveeringust. Pealegi saab selle ettevalmistust ja küpsetamist erinevatele päevadele hästi hajutada ning nii ei teki ka peomöllus tunnet, et “oh, ma ei jõua valmis”. Jõuab küll ja kuidas veel.

 

Taigen
230 g toortatrajahu
100 g kookosrasva
1 kanamuna
3-4 spl külma vett
soola

Täidis
300 g keedetud punapeeti
2 väiksemat hapukamat õuna (kokku ca 100 g )
3 spl naturaalselt kääritatud balsamiäädikat
2 spl pune, majoraani või pizzamaitseainet
1 väike šalottsibul või muu meelepärane mugulsibul

Kate
2 kanamuna
200 ml kookoskoort
60 g laktoosivaba juustu
70 g laktoosivaba sinihallitusjuustu
soola, pipart

Kaunistamiseks idusid ja maitserohelist.

Toodud taigna kogus on sobilik ca 26 cm läbimõõduga vormi jaoks.

Taigna valmistamine. Sega omavahel sool ja tatrajahu. Lisa kookosrasv ja muna. Vett lisa esmalt 2 spl ning ülejäänu vastavalt vajadusele. Taigna “kõvadus” sõltub palju kasutatavast kookosrasvast. Kui taigen tundub käe all pehme, pole vett vaja lisada. Kui taigen tundub kõva, võib vett vähehaaval lisada. Sõtku taigen ühtlaseks ning pressi kohe küpsetusvormi põhjale ja servedesse. Pane taigen koos vormiga külmikusse – see võib seal vabalt üleöö seista.

Täidise valmistamine. Koori ja riivi jämedalt keedetud punapeet ja õunad. Puhasta sibul ning haki hästi peeneks. Pane riivitud peet, õunad, hakitud sibul, maitseained ja balsamiäädikas kaussi ning sega omavahel. Jäta ca 30 minutiks marineeruma. Võid täidise jätta kaanetatult ka järgmise päevani külmikusse marineeruma ja maitseid ühtlustama.

Katte valmistamine. Enne küpsetamist riivi jämedalt  laktoosivaba juust ning murenda sinihallitusjuust väiksemateks tükkideks. Klopi munad ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa munadele kookoskoor ning klopi ühtlaseks.

Piruka küpsetamine. Võta külmikust ettevalmistatud ja vormi surutud taigen. Enne ahju panemist tee kahvliga taigna põhjale augud. Eelküpseta taigent praeahjus pöördõhuga 200 c juures  ca 8 min. Peale taigna ahjust võtmist keera ahi 180 C peale.
Seejärel kata taigen ühtlaselt täidisega, raputa ühtlaselt peale juustud ning kalla üle muna-kookoskoore seguga. Küpseta pöördõhuga 180 C ca 23 minutit, kuni juust on pealt kuldsemaks tõmmanud.

Enne serveerimist lase pirukal vormis jahtuda. Peale piruka lahtilõikamist võid igale lõigule lisada õli ja sidrunimahlaga maitsestatud lutserniidusid ning raputada üle hakitud roheliste ürtide või peeneks rebitud salatilehtedega.

Häid uusi maitseid!

Laivi Mesikäpp