Categories
Magusad ampsud Toorkoogid

Banaaniküllane küpsetamata kook

Banaaniküllane küpsetamata kook
8-12-le sööjale – oleneb koogi lõikajast

Toorkoogid on täna meie toidukultuurile veel siiski võõrad, kuigi nende valmistamist võetakse aina sagedamini ette. Ikka kipub mõte koogist minema kõigepealt seda rada, et mida küpsetada ja millega küpsetada, mida kihtide vahele panna ja mida panemata jätta.

Ent kui oled keset talvekülma kusagil metsade ja põldude vahel ning küpsetusvõimalustega pole asi just kiita, siis on hea ja pealegi kehasõbralik  alternatiiv valmistada üks toorkook. Iseenesest sobib kõik, mis linnavurle kaasa toodud toidukorvist leida võib. Siin üks lihtne variant igaks elujuhtumiks.

IMAG2677

Vajalikud töövahendid on koogi serveerimise alus, mõõdunõu, mikser või sausegur, väike pott ja pann, kauss, nuga. Hea kui on võtta lahtikäiv koogivorm, mis oleks sellisel juhul vajalik katta nii põhjast kui külgedelt küpsetuspaberiga, et kook pärast hõlpsasti ja iluvigadeta kätte saada. Vaja läheb ka tulikuuma pliidirauaga puupliiti. Töö võib alata.

PÕHI

500 ml  kaerahelbeid
60 g sokolaadi
6 spl kookosrasva
2 tl jahvatatud kaneeli

Rösti kaerahelbed kuumal pannil, jahuta ja mikserda meelepäraseks. Võid lasta need ka täitsa jahuks. Sega hulka jahvatatud kaneel. Sulata väikeses potis või plekk-kausis, mida maamaja köögikapist ikka leiab, kookosrasv ja šokolaad. Sega see kaerahelbe-kaneelijahuga. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale ning aja ühtlaselt laiali. Pane põhi jahedasse, näiteks sahvrisse, seniks kuniks tegeled järgnevaga.
Seda peab nüüd küll kohe ausalt mainima, et põhi saab päris kõva ning seda muret, et see kipuks laiali lagunema nagu tihti toorkookide põhjadega võib juhtuda, ei ole. Pigem saab mureks piisavalt terava noa puudumine, millega koogipõhjast läbi suruda. Siinkohal võiks soovitada kohe kasutusele võtta ühe sakiliste servadega suure kööginoa. Iseenesest seisab kook püsti ka ilma põhjata, aga siis tuleb see teha koheselt alusele, millelt enam ümber tõstmise vajadust pole.

I KIHT TÄIDIST
400 g konserveeritud kirkerherneid
2 mustade kooretäppidega banaani
200 g kookosjahu

Kalla konservvedelik kirkerhernestelt ja loputa need hoolikalt. Koori banaan ja murra väiksemateks tükkideks. Püreeri kirkerherned ning banaan ühtlaseks seguks. Lisa kookosjahu ning sega ühtlaseks. Et püreestatud banaan on üsna vormitu mass, siis tõttab appi kirkerhernes ning maitsemagusust lisab kookosjahu. No added sugar, nagu öeldakse.
Kata põhi täidisega. Siinkohal tuleb appi tööriistana mõni käepärane nuga, millega saab pealispinna tasandada.

II KIHT TÄIDIST
1,5 küpset banaani

Koori banaan ja viiluta õhukeselt. Kata ühtlaselt banaaniviiludega kirkerherne-banaanikiht.

III KIHT TÄIDIST
0,5 küpset banaani
1,5 väiksemat avokaadot

Koori banaan ja puhasta avokaado koorest välja. Püreeri sauseguriga ning maitsesta veidikese sidrunimahla või laimimahlaga (ilmselt võtsid tee sisse panemiseks ikka midagi maale kaasa). Kata noa abil saadud seguga banaanid.

IV KIHT TÄIDIST
1 suur apelsin või 2 suuremat mandariini

Koori ja fileeri mandariinid/apelsin ning lõika fileed väiksemateks tükkideks. Jaota ühtlaselt banaani-avokaado kihile.

Enne viimase kihi lisamist lase koogil jahedas tahkuda. Seejärel võta kook vormist välja ja pane serveerimise alusele.

IMAG2622

V ja VIIMANE 
300 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
4 tl tuhksuhkrut
70% šokolaadi

Vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks. Kata sellega kook nii pealt kui külgedelt.

Kaunista šokolaadipuruga, mida saad teha ka noaga šokolaaditahvlit kraapides. Ja siis … pole muud kui sööma!

Head magusaisu kustutamist!

Laivi Mesikäpp