Categories
Määrded

Nõgesepesto

2016-05-19 09.18.51

Nõgesepesto, voilaa…

Teinekord on õnneks väga vähe vaja. Kõigest vaid ühte nõgesepuhmast. Kevadised nõgesed on imemaitsvad ning lisaks annavad toidule väga kauni värvuse. Isegi külmkapis ei “seisa” värv ära. Viimast ei saa väga öelda juba sügisesemate nõgeselehtede kohta. Aga eks aeg teebki ju lihtsalt oma tööd. Kui võimalik ja sügavkülmas ruumi on, siis tasub nõgeselehti ka talviseks ajaks sügavkülmutada (blanšeeritult ja kuivaks pigisatult).

Seega – kui sinu õue peal on nõgeseid, siis kohtle neid nagu kuningaid. See pole umbrohi, vaid täisväärtuslik suvine toidulisand otse loodusest.

Minu kevad algab siis, kui aeg jõuab sinnamaale, et nõgesed ka juba pestoks tegemist kannatavad. Väga noori võrseid ei raatsi ma korjata – las kasvavad ja kosuvad. Aga teatud ajahetkel…on see õige hetk. Ja neid hetki naudin ma siis suvi läbi.

Isiklikult eelistan nõgest pigem pestona kui muus versioonis supi, pudru või sooja toidu lisandina.

Kuidas kasutada nõgeseid toiduks?

  • Korja ainult lehti.
  • Kevadistel nõgestel sobivad toiduks ka väikesed leherootsud, kesksuvistel ja sügisestel enam mitte niiväga.
  • Korja nõgeselehti kaitsvate kinnastega (isegi siis kui arvad, et oles nii võimekas ja julge, et võid neid korjata ka paljakäsi).
  • Blanšeeri nõgesed järgneva juhise järgi. Lase vesi potis keema.
  • Varu keedupoti kõrvale kauss külma veega ja pane sinna sisse mõned jääkuubikud.
  • Pane korjatud nõgesed väikeste portsudena keevasse vette ja suru nad keevasse vette nii, et kõik lehed oleksid kaetud. Loe seitsmeni ja tõsta lehed seejärel vahukulbiga kohe külma vette.
  • Võta vahukulbiga jahutatud nõgeselehed veest välja ja pigista käte vahel kuivaks.
  • Korda keedan-jahutan-pigistan kuivaks tegevust, kuni kõik nõgeselehed on kuumtöödeldud.
  • Nüüd on nõgeselehed sobilikud nii toidu sisse panemiseks kui ka sügavkülmutamiseks.

P.S. Suvi läbi saad noori võrseid nõgeselt neid pidevalt noppides. Jäta neile siiski aega puhkamiseks ja õitsemiseks. Arvesta sellega, et kevadised nõgesed on pehmema maitsega ja sügisesemad koredama maitsega.

pesto48

NÕGESEPESTO
170 g blanšeeritud nõgeseid
1 dl oliivõli või kanepiõli või tudraõli
20 g küüslauku (sõltub muidugi küüslaugu teravusest kasutamise ajahetkel)
60 g kõrvitsaseemneid
50 g korralikku kaua seisnud parmesani
himaalaja soola

Puhasta küüslauk ja lõika väiksemateks tükkideks. Parmesanist tõmba laastud. Pane blanšeeritud nõgesed, kvaliteetne õli, küüslauk, kõrvitsaseemned, parmesani laastud ja sool mikserisse ning püreeri. Proovi maitsed ning vajadusel lisa veel küüslauku või soola – need on kaks väga olulist tegurit maitsete välja toomisel.

Säilita nõgesepestot külmikus purgi sees ning kasuta leiva määrdena, köögiviljade dippimiseks (siis pead õli veidi juurde lisama), sooja toidu sisse jne.

Üdini kohalik ja tervislik! Head isu!

Kokkas ja pildistas
Laivi Mesikäpp

pesto29