Categories
Retseptid

7 soovitust tervislikumaks grillimiseks!

 

7 soovitust tervislikumaks grillimiseks!

Lõpuks on käes suvi. Neil hetkedel, kui ilmad on soojad, tahame võimalikult vähe aega köögis pliidi ees veeta. Selle asemel võiks ju valmistada hoopis kiiremaid, lihtsamaid ja kergemaid toite. Paljude jaoks on suvi ka grillihooaeg – millal siis veel kui mitte suvel nautida ilusat ilma ja häid grillroogasid.

Kuidas aga grillida nii, et mitte teha liiga oma tervisele? Kuidas süüa nii, et grilltoidud suve lõpuks arutult kaalu ei kergitaks või muid terviseprobleeme ei tekitaks?

Mõned suvised soovitused:

  • Jälgi, et toit ei puutuks kokku otsese tuleleegiga.
  • Ära lase liha kõrbema! Kui see aga peaks juhtuma, siis eemalda kõrbenud osa kindlasti, kuna see võib sisaldada vähki tekitavaid ühendeid.
  • Jälgi ka grillides taldriku reeglit: ½ taldrikust olgu köögivili, ¼ valku (liha, kala, soja) ja ¼ tärkliserikast köögivilja või teravilja. Viimase neljandiku võid vabalt asendada ka viilu leivaga.
  • Köögivilju ei pea ainult salatina serveerima, ka neid võid grillida.
  • Võimalusel kasuta maheliha.
  • Valmista marinaad ise – nii saad ise valida, mis komponentidest su marinaad koosneb. Näiteks kasuta sünteetilise äädika asemel kvaliteetset valgeveini- või õunaäädikat, hapusid purustatud marju, kvaliteetset punast veini, kodust haput mahla või hoopistükkis keefiri, kui piimatooted on sobilikud.
  • Kui vähegi võimalik, eelista liha asemel kala.

Soovime kõigile mõnusat Jaanipäeva ja tervislikke grillielamusi!